YK:n ydinasekieltosopimus ei ole merkityksetön

17.10.2017

Turun Sanomat, 17.10.2017

YK:n ydinasekieltosopimus nousi taas etualalle kansainvälisissä medioissa, kun paljastettiin, että vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinto myönnetään ydinaseita vastaan kampanjoivalle International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) -järjestölle. ICAN on kansalaisjärjestöjen liittouma, joka pyrkii edistämään ydinaseriisuntaa. Näin Nobel-komitea halua tukea ydinaseet kieltävää YK-sopimusta, jonka 122 maata ovat jo allekirjoittaneet. Suomi ei kuitenkaan ole näiden maiden joukossa. SKP:n Turun piirikomitea on ottanut kantaa asiaan Turun Sanomissa (15.9.2017) vaatimalla, että Suomen on oltava etulinjassa puolustamassa ydinaseetonta Pohjolaa ja maailmaa, ja sen vuoksi Suomen on pikaisesti allekirjoitettava YK:n ydinasekieltosopimus.

Kansanedustaja ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) väitti Turun Sanomissa (6.10.2017), että sopimus on ”merkityksetön”. Tämä ei kuitenkaan ole totta. Kuten SKP:n Turun piirikomitea huomauttaa kannanotossaan, sopimus toimisi vähintäänkin vakavana painostuksena ydinasevaltioille kohti ydinaseriisuntaa. Jos sopimus on niin ”merkityksetön” miksi Yhdysvallat on uhannut Ruotsia puolustusyhteistyön rajoittamisella, jos Ruotsi allekirjoittaa sopimuksen? Käyttäisikö Yhdysvallat näin terävää diplomaattista retoriikkaa, jos sopimus olisi ”merkityksetön”? Ja jos sopimus on tosiaan ”merkityksetön”, mistä konkreettisesta syystä Suomi kieltäytyy allekirjoittamasta? Eikö muutama kuukausi sitten ulkoasiainministeri Timo Soini yhdessä Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa kehottanut kaikkia ydinasevaltioita toteuttamaan lupaukset ydinaseriisunnasta ja sitoutumaan vähentämään ydinaseita? Miksi Suomi ei ota konkreettisempia askeleita tämän päämäärän saavuttamiseksi? Onko hallituksen linja ydinaseriisunnan suhteen muuttunut tällä välin? Vai voiko olla, että sopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytymisen takana on hallituksen pyrkimys sitoa Suomi Natoon, vaikka Kanerva väittää toisin?

Sen sijaan että Suomi edistäisi ydinaseetonta Pohjolaa, isäntämaasopimuksen kautta mahdollistetaan ydinaseiden tuominen Suomen alueelle. SKP:n Turun piirijärjestön mielestä se, että Suomi allekirjoittaisi ydinasekieltosopimuksen, tarkoittaisi, että maamme on edelleen eturintamassa diplomaattisissa ponnisteluissa globaalin ydinaseriisunnan puolesta. Se tarkoittaisi, että Suomi haluaa edelleen ydinaseetonta Pohjolaa ja ydinaseetonta maailmaa, ja että Suomi ei ole vielä täysin taipunut Naton intressien edessä. Siksi SKP:n Turun piirijärjestö vaatii, että Suomen hallitus allekirjoittaa pikaisesti YK:n ydinasekieltosopimuksen.

SKP:n Turun piirikomitean puolesta

Tiago Silva, puheenjohtaja