Suomi ja YK:n ydinasekielto

14.9.2017

Suomi on sitoutunut moninaiseen militarismiin, varustelubudjetin kasvattamiseen, monenkeskisiin sotaharjoituksiin alueellamme – myös Naton kanssa – puhumattakaan isäntämaasopimuksesta. Kaiken tämän keskellä ihmetyttää, miksi Suomi ei 122 muun YK-maan tavoin allekirjoita sopimusta ydinaseiden kieltämiseksi. Sen on allekirjoittanut mm. naapurimaamme Ruotsi, jota kohtaan onkin käytettävissä olevien tietojen mukaan jo käynnistynyt USA:n taholta melkoinen painostus. Suomen osallistumattomuus on liitetty siihen, että mikäli maamme allekirjoittaisi sopimuksen, ei maallamme olisi enää optiota Natoon.

Näiltä osin Ruotsi on ilmeisesti paljon viisaampi. Suomessa YLE on antanut todella vähän medianäkyvyyttä, jos ei jopa vaiennut kysymyksestä. Toisaalta, asiasta ei ole lainkaan käyty keskustelua eduskunnassa. Päinvastoin, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva hamuaa maahamme lisää sotaharjoituksia, mikä on täysin tuomittavaa jo ajatuksenakin. Suomen ulkoministeriössä asevalvonta-asioista vastaava suurlähettiläs Jarmo Viinanen puolusti Suomen poissaoloa ydinasekieltoneuvotteluista väittämällä, että sopimuksella ei ole konkreettista lopputulemaa, ja että se voisi haitata ydinaseiden leviämistä vastustavia sopimuksia. Molemmat väitteet ovat perusteettomia. YK:n ydinaseiden kiellon sopimus toimisi vähintäänkin vakavana painostuksena ydinasevalloille kohti ydinaseista riisumista.

Takavuosien tunnus ydinaseettomasta pohjolasta on nyt mitä ajankohtaisempi. Ilmeisesti myös ydinaseettomuuskysymyksessä Suomi seuraa Nato-maiden jalanjäljissä. Maamme on toistaiseksi virallisesti Naton ulkopuolella, ja sen tulee ehdottomasti näin ollakin. Suomen on pikaisesti allekirjoitettava YK:n asiakirja, jossa kielletään ydinaseet.

SKP:n Turun piirijärjestö kysyy, onko eduskunnassa enää yhtään kansanedustajaa, joka rohkeasti vaatii käsittelyyn YK:n asiakirjaa ydinaseiden kieltämiseksi ja sen allekirjoittamista. Vai onko Suomen rauhanpolitiikka ja tunnus ydinaseettomasta pohjolasta jo kokonaan kuopattu, ja kenen toimesta? Esitämme, että joko puolustusministeri Niinistö tai ulkoministeri Soini vievät asiakirjan pikaisesti eduskunnan käsittelyyn ja sen allekirjoitettavaksi.

Turussa 12.9.2017
SKP:n Turun piirijärjestön puolesta

Tiago Silva, pj