Vaaliarvio Kaija

21.4.2015

Kaija Kiessling

Politiikka on kova laji. Se kysyy kestävyyttä, oikeaa karttaa ja kunnon kompassia. Mutta ennen muuta sydäntä ja sisua.
Puolue on politiikan toimija, jonka rooli on organisoida, agitoida ja propagoida.
Kun nuo politiikan ja puolueen ominaisuudet ovat kestäviä ja realistisia, pitäisi myös syntyä tulosta.

Jotain meni pieleen, mutta se ei ole vain kampanjasta kiinni. Pieleen ei mennyt pelkästään nyt, vaan jo aikanaan vaiheessa, kun työväenliikkeen hajotukseen satsattiin oikealla ja kansainvälisesti vahvasti. Siinä ne ovat yhden erän luokkataistelua voittaneet.

Siihen liittyy oleellisena osana koko työväenliikkeessä tehty politiikka. Nyt kun porvarivetoinen (kepu) hallitus ja pitkään koloissaan vaiennut porvarillinen oppositio (+ps) löytävät toisensa, on jälki tätä mitä vaalitulos näyttää. Ja vielä pahempaa on tulossa. Sen sanominen ja toteaminen ei vaadi kummoisia ennustajan taitoja.

Tässä vaiheessa vaalien jälkeistä aamupäivää haluan joka tapauksessa antaa täyden tunnustuksen sille joukolle SKP:ssa (ja varsinkin V-S:ssa jonka parhaiten nyt tunnen) joka teki pyyteettömästi työtä. Nuoret ja muutkin uudet toverit toivat meillä tekemisen meininkiä ja rohkeutta kampanjaan. Nyt on tärkeää nähdä, ettei näillä voimilla olla tehty vielä pitkän linjan uria. Samalla koko puoleen johto vaihtui viime edustajakokouksessa radikaalisti. Nämä molemmat tekijät vaikuttavat myös varmasti politiikassa. Näin se vaan nykyään on. Kaksi vuotta politiikassa on lyhyt,melkein olematon aika lyödä puolueen politiikka ihmisten tietoisuuteen ja heidän mieliinsä

Toisaalta ei voi olla ihmettelemättä, mitä ihmiset hakevat erilaisista viihteen julkkiksista ja urheilijoista. He saavat luottamuksen, jonka käyttö on kuin pikkulapsi juhlimassa karkkikaupassa. Mulle kaikki heti....Surullisinta on, että näiden seurauksena se vähäosaisin kansanosa, jonka ääni ei nytkään kuulunut, joutuu kaikesta maksamaan sen kovimman hinnan. Samaan kurimukseen pääsevät myös pienpuolueiden ja koko niin sanotun vasemmistolaisen kentän äänestäjät - olivatpa leikkauksista ja Natosta mitä mieltä tahansa.

Mutta tästä kovan lajin eli politiikan tän hetken tuloksista on urheilutermein sanottava, että näillä nyt mennään.

Luokkataistelu hakee asemiaan....vai mitä tapahtuu? Se riippuu meistä ja muista, mutta myös eliitistä ja sen toimista. Mitä seuraa, sen näkee ken elää. Mutta ei pidä odottaa toimettomana. Oppositio hyvin toimiessaan voisi vaikuttaa paljonkin, mutta se vaatii työväenliikkeen silmiä ja korvia auki. Ja luetun ymmärtämistä. Nyt kurssille ja oppimaan siitä!