Hallitus jatkaa tuloerojen kasvattamisen linjalla

23.9.2009

Maan hallituksen budjetti vuodelle 2010 kiristää entisestäänkin pienituloisten ahdinkoa. Vastaavasti se lisää rikkaiden ja hyvätuloisten verovähennysoikeuksia. Suurena tulonsiirtona on nyt tekeillä eläkesäästämisen verovähennysoikeus. Sen sijaan, että hallitus esittäisi varoja kuntien menojen rahoittamiseen ja yhä jyrkemmin rapautuvan perusturvan parantamiseen, se huolehtii rikkaiden etujen kasvattamisesta entisestäänkin. Kansalaisten mielipiteiden kartoitus kertookin, että tyytyväisiä budjettiesitykseen ovat yli kolmekymmentätuhatta euroa vuodessa ansaitseva miehet. 

Hallitus välttelee kaikin keinoin verotuksen kiristämistä rikkaiden osalta. Pääomatulot saavat edelleen erityiskohtelun, keinottelu palkkaverotuksen kiertämiseen saa jatkua. Veropohjaa kavennetaan entisestäänkin. Se merkitsee painotuksen siirtämistä selkeästi arvonlisäverotuksen kasvattamiseen ja kuntien veroprosenttien kasvattamiseen sekä kiinteistöverojen nostamiseen. Nämä merkitsevät verojen maksun siirtämistä keskituloisten ja vähävaraisten maksettavaksi. Hallitus rakentaa yhä selkeämmin maastamme rikkaiden veroparatiisia ja ajaa alas terveydenhoitojärjestelmää, koululaitoksia ja kaikkea sitä mitä yhteiskunta rakenteina vaatisi.
Tilalle esitetään yksityistämistä ja markkinatalouden varaan heittäytymistä kaikilla elämän alueilla.

Kysymyksessä ei ole kuitenkaan mistään uudesta suunnasta ja ilmiöstä. Tälle linjalle tasattiin tietä jo SDP:n ja Vasemmistoliiton hallituksessa olon aikana. Nyt vasemmiston on puheidensa lisäksi koko voimallaan nyt lähdettävä toimintaan. Se olisi uutta nykyisessä tilanteessa. Kokoomuksen isännöinti on mahdollista vain sen vuoksi, että vasemmistolla on ollut linjat sekaisin. Nyt on välttämätöntä tehdä täyskäännös. Tätä on SKP esittänyt koko 90-luvun ajan. Edellisen laman torjuntaa tehtiin vain työläisten hartioilla ja niin näyttää jatkuvankin ellei todellista liikettä synny!

SKP:n Turun Piiri- ja Turun kaupunkikomitean yhteinen kokous